Frågor och svar 

Hittar du inte svaret?

Skicka en fråga om du är nyfiken på att bli patient hos oss. Vi svarar gärna! 

Här hittar du vanliga frågor och svar

Titta gärna här innan du tar kontakt  
Varför ska jag välja er? 

Våra sjuksköterskor och läkare har egen erfarenhet av fetma och vet exakt hur det känns. Vi har gjort våra egna viktresor med läkemedel och hälsooptimering och vet vad som händer längs vägen. Hos oss behöver du inte följa en specifik matsedel, skriva matdagbok, träna om du inte kan/vill. Du kan leva ditt liv utan att bli en asket. 

Är viktminskning med medicin en snabb lösning? 

Vi har en helhetssyn på hälsa och viktminskning. Att ta medicin för viktminskning fungerar bra, men du får mycket bättre effekt när du optimerar olika vanor. Det är svårt att ändra sina vanor på egen hand. Vi hjälper dig! 

Behandlar ni bara kvinnor? 

Nej. Vi behandlar både kvinnor och män. Människor i alla åldrar är varmt välkomna! 

Behandlar ni barn? 

Vi behandlar ungdomar från 12 års ålder med föräldrarnas godkännande och stöd. Barn kan inte söka vård hos oss på egen hand. 

Kan jag få individuellt stöd? 

Ja. Alla läkarsamtal är enskilda. Vi coachar på gruppnivå, men om du inte kan vara med när det sker, kan du se inspelningen i efterhand. Om du behöver ytterligare stöd, tar du kontakt med teamet, så hjälper vi dig. 

Kan jag vara anonym hos er? 

Delvis. Du kan vara med i coachning och forum under valfritt alias. Din läkare behöver ditt namn och personnummer för att ge dig medicinsk behandling och recept. 

Kan jag vara VIP hos er? 

Alla våra patienter får VIP-behandling. Vi strävar efter att ge personlig service, snabba svar, tar emot feedback och förbättringsförslag. Du som mot förmodan får en trasslig viktresa får extra stöd och medicinoptimering längs vägen. Vi strävar efter personlig service med hög kvalitet. 

Måste jag ta viktmedicin?

Nej, det måste du inte. Även den hälsooptimering vi jobbar med är gynnsam för viktminskning, men du går snabbare ner i vikt med läkemedel. 

Måste jag träna för att gå ner i vikt?

Nej. Du kan inte träna dig smal, det är en myt. Om du har en funktionsvariant eller sjukdom som gör det svårt för dig att träna, kan du vara lugn. Det går att minska i vikt utan träning. Du som kan träna bör göra det. Inte för viktminskningen i första hand, men för din hälsa. Dr Alette skäms att hon inte tränade under sin sista viktresa, men gick ändå ner 34 kg på nio månader. Kan hon, kan du!

Måste jag räkna kalorier? 

Du behöver inte räkna kalorier, skriva matdagbok, följa diet eller äta mat som du inte gillar. Du får unna dig en guldkant, men inte dagligen. Du får äta den maten du tål och gillar. Vi jobbar med rutiner kring maten hellre än måsten eller förbud. Det gör det lättare att njuta av en sista viktresa. Det hjälper dig att avdramatisera eventuella negativa känslor kring mat och ätande. 

Vad får jag som medlem? 

Du börjar med hälsoenkät, läkarsamtal och provtagning. Under din fyra veckors introduktion får du lära dig om viktläkemedel och börjar hälsooptimera. Vi träffas en gång i veckan på livecoachning med alla nybörjare. Du kan se träffarna i efterhand om det passar dig bättre. 

Sedan fortsätter vi med coachning varje vecka så länge du är medlem. Vi diskuterar den hormonella och mentala viktresan. Vi jobbar med hälsooptimering som ger dig en skön viktresa och är en investering i din långsiktiga hälsa. Du får stöd av dina viktkamrater i våra forum. 

Vi följer upp din behandling, hjälper dig med eventuella biverkningar, knuffar loss dig från viktplatå och planerar din stabiliseringsfas. Du har alltid möjlighet att ta kontakt med oss via vårdchatten när du behöver.  Våra läkare och sjuksköterskor har gjort egna viktresor och mött olika utmaningar under sin viktminskning med läkemedel. 

Får jag dricka alkohol på min viktresa? 

Alkohol är en guldkant som du fortfarande kan unna dig under viktminskning. Kom ihåg att alkohol blockerar fettförbränningen. 

Vissa upplever att alkohol inte längre smakar lika gott när de står på medicin för viktminskning. Om du är en sån, ta vara på möjligheten att dricka sparsammare. 

Får jag välja viktmedicin? 

Vi strävar efter att ge dig den behandling du önskar och känner dig trygg med. Medicinvalet görs alltid utifrån dina medicinska förutsättningar och i samråd med dig. Om det föreligger medicinska hinder för din önskade behandling diskuterar din läkare alternativ med dig. 

Vilka läkemedel förskriver ni för vikten?  

Vi följer forskningen och det medicinska regelverket kring vår förskrivning. GLP1-läkemedel som Semaglutid är väl beprövat med indikation för behandling av fetma. Semaglutid är det verksamma ämnet i sprutorna Ozempic eller tabletten Rybelsus. Även andra läkemedel för viktminskning kan vara aktuella. 

Kan jag få tilläggsbehandling för vikten?

Ja! Om du fastnar på en viktplatå brukar våra läkare lägga till ytterligare medicin för att hjälpa dig vidare. 

Har alla viktmediciner lika god effekt?

Tyvärr inte. Mediciner som innehåller liraglutid ger en viktminskning på mellan 9-12 procent och semaglutid ger en viktminskning på 16-21 procent enligt föreläsningen på Akademiska sjukhuset som blev startskottet för dr Alettes viktresa. Hon valde semaglutid åt sig själv och tappade 33 procent av sin ursprungsvikt. 

Funkar viktmediciner på alla?

Tyvärr inte. Det verkar delvis bero på genetiska faktorer, dels på komplexa omständigheter som svår stress, sömnbrist, annan sjukdom och medicinering samt psykologiska faktorer. Personer med obehandlad ätstörning som hetsätningsstörning, BED, får i regel sämre viktminskning trots medicinering. 

Kan jag använda mitt friskvårdsbidrag? 

Ja, halva kostnaden kan vara avdragsgill som friskvård. Det motsvarar möten, gruppstöd och råd kring viktminskning. Det är individuellt hur olika arbetsgivare bedömer friskvård. "Skatteverket anser att en mobilapp eller webbtjänst där en anställd får tillgång till träningsprogram, rådgivning och andra liknande tjänster är att jämställa med enklare slag av motion eller friskvård som en arbetsgivare skattefritt kan bekosta" 

Hur snabb viktminskning kan jag räkna med? 

Det är helt individuellt. Vi har patienter som går ner väldigt snabbt och de som går ner långsammare. Vi brukar klassa en viktminskning på cirka 0,3-1 kg per vecka som ett gott resultat. 

Hur snabbt känner jag effekten? 

Det är individuellt. Vi har patienter som känner effekten redan dagen efter behandlingsstart, andra första veckan, vissa först när de trappat upp medicinen till underhållsdos. Få inte panik om du är en sån som inte får fullgod effekt omedelbart. Ta kontakt med din behandlande klinik om du behöver stöd. 

Hur länge måste jag ha medicin mot övervikt? 

Det beror på din vikthistoria och dina önskemål. Den som har komplicerad viktsjukdom med BMI över 40, viktökning efter obesitaskirurgi eller extrem jojobantning behöver troligen en längre behandlingstid. Några kommer välja att stå på behandlingen under överskådlig tid. Många kan minska på sin medicinering om de lyckas cementera sin hälsooptimering och gör en tillräckligt lång stabiliseringsfas med viktläkemedel. 

Kostar det något om jag ångrar mig? 

Du har ångerrätt i 14 dagar efter ditt köp. Innan dina två första veckor gått kan du ångra köpet och få pengarna tillbaka. Om du ångrar dig efter provtagning på vår bekostnad behåller vi en liten summa för det.  Kostnaden ligger typiskt sätt på halva månadskostnaden, men varierar mellan olika län. Läs mer under villkor. 

Finns det nackdelar med viktminskning? 

Det finns för och nackdelar med allt, även viktminskning. En ökad trötthet och frusenhet är relativt vanligt. Även lösare hud och minskad muskelmassa. Viktminskning kan även ge sämre hårkvalitet om dina hårsäckar går in i vilofas under 2-6 månader. Hårväxten brukar återgå till det normala om det inte finns genetiska skäl till sämre hårväxt. 

Vad kan jag vänta mig för biverkningar av viktläkemedel? 

Några får inga andra biverkningar än viktminskningen. Dock är det vanligt med magbiverkningar. Du kan få lösare eller trögare tarmtömning. Du kan känna dig bubblig i magen eller få rapningar. Magsäcken tömmer sig långsammare vilket håller dig mätt längre. Det är bra, men vissa blir illamående av sin långsammare magsäckstömning. 

Frusenhet och trötthet förekommer och beror dels på förändringar i ämnesomsättningen orsakat av viktminskning, dels på själva medicinen. 

Stjäl jag någon annans medicin om jag använder Ozempic?

Fetma är en sjukdom. Debatten om off-label förskrivning av Ozempic är kraftigt snedvriden. Människor med sjukdomen fetma har extremt få välfungerande behandlingsval. Människor med diabetes har en hel arsenal av läkemedel som är bra. Ingen diabetiker som tagit kontakt med sin läkare har stått utan medicinering. Det finns 22 andra diabetesläkemedel utöver insulin och Ozempic. Oavsett grundsjukdom är din hälsa är lika viktig som någon annans. 

Vad är en viktplatå och vad gör jag om jag hamnar där? 

Dr Alette definierar en viktplatå som att vikten stått stilla i 6 veckor eller längre. Nästan alla drabbas av en eller flera platåer på sin viktresa. Orsakerna till platå är många och kräver i regel individuell rådgivning. Ibland går det att lösa med med medicinökning eller kompletterande medicin. Ibland beror på faktorer som extrem stress, sjukdom, smärta, sömnbrist, annan medicinering med mera. 

Medicinska utmaningar

Jag äter läkemedel. Kan jag vara med? 

Det är sällan att medicinering hindrar läkemedelsbehandling för viktminskning. I samband med startsamtalet med våra läkare får du ett säkert svar på frågan.

Det är viktigt att du anger alla dina mediciner i hälsoenkäten så att vi kan få en överblick över din medicinska situation och hjälpa dig till bästa möjliga behandlingsval. 

Allergi

Allergiläkemedel går bra att kombinera med viktläkemedel.

Om du är allergisk mot GLP-1 läkemedel kan du tyvärr inte behandlas med det. Du som aldrig provat GLP-1 läkemedel kan inte vara allergisk mot det. Allergi kräver att du först utsätts för en substans och därefter bildar antikroppar mot substansen.

Om du är allergisk mot vissa tillsatser i läkemedel måste du upplysa din läkare om det på startsamtalet. 

Alzheimers sjukdom

Om du har drabbats av Alzheimerdemens i tidigt skede och lider av övervikt eller fetma kan du troligen använda viktläkemedel om du behöver det. Vanliga läkemedel mot demens går bra att kombinera med läkemedel för viktminskning, men läkaren gör alltid en kontroll i läkemedelsdatabasen innan behandlingsstart.

Forskare börjar snegla på hur den antiinflammatoriska effekten av GLP-1  som semaglutid förbättrar sjukdomar som Alzheimer och Parkinson. Vi kommer troligen att se allt fler rapporter om detta framöver, här är en du kan titta på redan nu.   

Diabetes typ 1

Du som har diabetes typ 1 bör diskutera med din diabetolog innan du påbörjar behandling med GLP-1. Har du tur kan din diabetesläkare hjälpa dig med behandlingen om du har kraftig övervikt eller fetma. I regel krävs en minskning på 15-25 procent av insulindosen om GLP-1 sätts in vid typ 1 diabetes. 

Diabetes typ 2

Du som har diabetes typ 2 kanske redan står på GLP-1 läkemedel? Har du inte gått ner så mycket som du eller din läkare önskat? Det kan beror på att du inte fått till en tillräcklig hälsooptimering. Utebliven  viktminskning på GLP-1 kan även bero på genetiska faktorer.

Om du inte har GLP-1 behandling i dagsläget, kan du höra om din husläkare kan tänka sig att hjälpa dig. Annars är du såklart välkommen till oss för behandlingsdiskussion.

Titta gärna genom din journal för att leta svar på ögonbottensfotografering. Diabetesretinopati eller diabetesförändringar på ögonbottnarna kan förvärras av GLP-1 men det är sällsynt. Prata med läkaren på startsamtalet om du är osäker. 

Epilepsi

Vanliga läkemedel mot epilepsi går bra att kombinera med läkemedel för viktminskning. Vissa tilläggsläkemedel, som Mysimba, ökar kramprisken och får inte användas av dig som har eller har haft krampsjukdom. Prata med läkaren på startsamtalet om du är osäker. 

Förmaksflimmer

Vanliga läkemedel mot förmaksflimmer går bra att kombinera med läkemedel för viktminskning. GLP-1 läkemedel kan ge lite snabbare puls, men det är sällan att den marginella pulsökningen påverkar dig negativt. 

Hjärtsjukdom, annan

Vanliga läkemedel för hjärtat går bra att kombinera med läkemedel för viktminskning. Det är även sannolikt att en viktnormalisering gynnar din hjärtkärlhälsa, dels genom minskad bukfetma, dels genom den antiinflammatoriska effekten GLP-1 läkemedel har.

GLP-1 läkemedel har en gynnsam effekt på hjärtat och motverkar hjärtsvikt. Prata med läkaren på startsamtalet om du är osäker på om din hjärtsjukdom påverkar dina möjligheter till viktbehandling. 

Hypertyreos, hög ämnesomsättning

Det finns inget medicinskt hinder för användning av GLP-1 läkemedel för viktminskning hos den som har hypertyreos. Vissa viktläkemedel kan ge snabbare puls eller lös mage, vilket även kan vara tecken på hypertyreos. Ta kontakt med din husläkare om du känner dig osäker. 

Hypotyreos, låg ämnesomsättning

Vanliga läkemedel mot låg ämnesomsättning går bra att kombinera med läkemedel för viktminskning. Vissa GLP-1 läkemedel som Rybelsus ökar kroppens tillgänglighet av exempelvis Levaxin.

Det innebär att den som kombinerar Rybelsus, som är semaglutid i tablettform, med Levaxin, bör följa upp sin ämnesomsättning för eventuell dosjustering efter cirka 2-3 månaders behandling.

Tidigare om tecken till hypertyreos uppstår, som hjärtklappning, svettningar, känsla av stress eller oro, lös avföring med mera. Dessa symtom kan delvis bero på GLP-1 läkemedel, vilket kan vara bra att känna till. 

Höga blodfetter

Mediciner mot höga blodfetter går bra att kombinera med viktläkemedel. Viktminskning förbättrar din kärlhälsa och på sikt kanske du kan minska något på eventuell statinbehandling. Det måste alltid ske i samråd med din behandlande läkare. 

Högt blodtryck

Behandling av högt blodtryck är aldrig problematisk när det kommer till viktbehandling med läkemedel. Viktminskningen kommer sänka blodtrycket, och den effekten kan även uppstå av GLP-1 läkemedel. Har du blodtrycksmedicin och blir yr i samband med uppresning? Kontrollera blodtrycket och justera medicinen i samråd med din läkare. 

Klimakterium

Klimakteriet innebär hormonella utmaningar. Många upplever det nästan omöjligt att gå ner i vikt under övergångsåldern. Med dr Alette många kvinnor i klimakteriet tappat mellan 15-40 kilo under ett eller två år. Det är inget hinder att stå på tillskott med könshormoner under viktbehandlingen. 

Lungsjukdom

Astma är en inflammatorisk lungsjukdom som ofta förbättras avsevärt av viktnormalisering. GLP-1 läkemedel som Ozempic, Saxenda och Rybelsus verkar dessutom antiinflammatoriskt. Astmatiker tål i regel GLP-1 läkemedel om det inte föreligger en komplex läkemedelsallergi. 

KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom med samtidig fetma, förbättras av viktminskning. 

Har du någon annan lungsjukdom? Diskutera med din lungläkare innan du börjar med läkemedel för vikten. 

Lågt blodtryck

Mediciner för viktminskning kan i vissa fall ge lägre blodtryck. Om du är en lågtryckare kan blodtryckssänkningen bli kännbar. Hör av dig till din behandlande läkare om du behöver justera din viktmedicin. I väntan på uppföljning, använd gärna stödstrumpor och drick vatten regelbundet. Det kan ibland dämpa tendensen till blodtrycksfall. 

Migrän och annan huvudvärksproblematik

Kronisk migrän kan förbättras av viktnormalisering. Vanliga läkemedel mot huvudvärk krockar inte med läkemedel för viktbehandling. Om du har den nyare, dyrare medicineringen mot migrän, kontrollerar vi att din medicin fungerar väl med din tänkta viktmedicin.

MS, Multippel skleros

Vanliga läkemedel mot MS krockar inte med läkemedel för viktbehandling. Om du har en avancerad behandling med biologiska läkemedel, kontrollerar vi att din medicin fungerar väl med din tänkta viktmedicin.

Hudsjukdom

Det är i regel inget problem att använda läkemedel för viktminskning för den som har vanliga hudåkommor. Om du har en avancerad behandling med biologiska läkemedel, kontrollerar vi att din medicin fungerar väl med din tänkta viktmedicin.  

Parkinsons sjukdom

Om du har Parkinsons sjukdom och lider av övervikt eller fetma, finns inget skäl att neka dig viktläkemedel om du behöver det. Vanliga läkemedel mot Parkinson går bra att kombinera med läkemedel för viktminskning, men läkaren gör alltid en kontroll i läkemedelsdatabasen innan behandlingsstart.

Forskare börjar snegla på hur den antiinflammatoriska effekten av GLP-1  som semaglutid förbättrar sjukdomar som Alzheimer och Parkinson. Vi kommer troligen att se allt fler rapporter om detta framöver, här är en du kan titta på redan nu.   

Reumatisk sjukdom

Läkemedelsbehandling mot reumatism fungerar med läkemedel för viktminskning. Läkaren tittar alltid genom din medicinering under startsamtalet och behandlingsplanen justeras om det behövs. Om du står på kortisonbehandling kan du riskera en långsammare viktresa. Det beror på den hormonella effekten kortisonbehandlingen orsakar. Sluta aldrig med kortison utan att samråda med din behandlande läkare. 

Stroke, hjärnslag

Överviktsbehandling till dig som haft stroke går i regel bra. Viktnormaliseringen förbättra din generella hälsa och minskar risken för nya kärlhändelser. Du som haft en stroke är ofta extra motiverad till hälsooptimering, vilket hjälper dig på din viktresa. 

Övrig sjukdom

Det går inte att få med alla tillstånd på en lista som denna. Det är väldigt få sjukdomar som hindrar överviktsbehandling. Din läkare diskuterar alltid din hälsohistoria innan behandlingen startar. Du kan vara helt trygg med att vi tar hand om dig på bästa möjliga sätt, oavsett dina tidigare hälsoutmaningar. 

Fertilitet, graviditet och amning

Jag vill skaffa barn inom kort, kan jag vara med? 

Vi sysslar inte med bantning och du kan vara med i coachning för bättre hormonell viktkontroll. Du kan inte medicinera för övervikt om du är gravid eller planerar för det inom kort. Det rekommenderas ett uppehåll på 2 månader från sista dosen tills du försöker att bli gravid. 

Jag är gravid. Kan jag ta medicin för vikten? 

Generellt brukar man inte råda gravida att jobba med viktminskning. Om din läkare eller barnmorska har rekommenderat viktminskning under graviditet kan du delta i coachningen, men får vänta med läkemedel för viktminskning. Vi känner inte till alla risker för fostret av samtidig behandling med viktminskningsläkemedel och av säkerhetsskäl avråds gravida från viktminskningsläkemedel. 

Jag ammar. Passar det med viktläkemedel? 

Nej. Amma klart innan du börjar med läkemedel för vikten. Det går bra att börja på programmet och köra medicinfritt så länge. Eller så kommer du tillbaka när du och din bebis känner er redo. 

Behöver jag ha en säker preventivmetod under behandlingen?

Det rekommenderas att kvinnor i fertil ålder har en säker preventivmetod så länge de står på läkemedel för viktminskning. Fortsätt med preventivmedlet/metoden i två månader efter medicinstoppet.

Viktminskning ökar fertiliteten. Även du som haft svårt att bli gravid tidigare kan behöva en säker preventivmetod. 

Påverkar läkemedelsbehandlingen mina chanser att skaffa barn? (För kvinnor)

Det vi vet i nuläget är att GLP-1 läkemedel INTE påverkar fertiliteten vare sig under behandlingen eller på längre sikt. Viktminskning i sig ökar fertiliteten genom bättre hormonella mönster och minskad generell inflammation när fettmängden minskar. 

Påverkar läkemedelsbehandlingen mina chanser att skaffa barn? (För män)

Det vi vet i nuläget är att GLP-1 läkemedel INTE påverkar fertiliteten hos män, vare sig på kort eller lång sikt. 

Hjälp! Jag är gravid och står på Ozempic! Vad ska jag göra?

Ta tre djupa andetag och sluta med medicinen. Det kan gå helt fint med din bebis även om du råkade ha GLP-1 tidigt i graviditeten. Skälet till att vi avråder från behandling under graviditet, är att vi inte fullt ut känner till hur GLP-1 påverkar fostret. Djurstudier visar att apor som haft GLP-1 under dräktigheten föder något mindre ungar som dock snabbt återhämtar vikten. Boka tid till barnmorskan på vårdcentralen för stöd och råd. Här finns en rapport om Ozempic under tidig graviditet. Barnet föddes helt friskt. 

Psykiatriska utmaningar

Är detta för mig som haft anorexi eller bulimi men nu har övervikt?

Du som har eller har haft anorexi eller bulimi behöver mer stöd för viktminskning än vad vi kan erbjuda dig på distans. Ta kontakt med din vårdcentral för hjälp. 

Jag har eller har haft problem med hetsätning. Kan jag vara med? 

Du som lider av hetsätning rekommenderas att ta kontakt med vårdcentralen för stöd. Om du redan behandling mot hetsätning bör du fullfölja den innan viktminskning. Det finns annars en risk att du inte blir nöjd med ditt viktresultat. Det är inte farligt för dig att prova viktminskningsbehandling, men du bör vara medveten om att du kanske får sämre viktminskning om du hetsäter ofta. 

Jag är sjukskriven för psykisk ohälsa. Kan jag gå med?

Det beror på. Det finns risk att du inte orkar med den hälsooptimering som bestående viktminskning kräver. Om livet är väldigt tufft just nu, jobba med din rehabilitering och återkom lite senare. Du kan även uppleva att dina psykiska utmaningar lindras av den hälsooptimering vi jobbar med. Det är alltså upp till dig om du vill göra ett försök till viktminskning under din sjukskrivningsperiod. 

Jag äter psykofarmaka. Kan jag vara med? 

Ja, det kan du. När du har ditt startsamtal kommer läkaren att se över din problematik och medicinering. Vissa läkemedel för måendet ökar risken för viktökning, och viktminskningsläkemedel kan dämpa den aptitökning som kan drabba dig som har psykofarmaka.

Regelbundna vanor för rörelse, måltider, sömn och stresshantering kan även hjälpa dig med psykisk ohälsa att må bättre. 

Även om viss psykofarmaka ökar aptiten får du aldrig sluta med din medicin utan att samråda med din behandlande psykiatriker eller husläkare.  

Jag har en neuropsykiatrisk funktionsvariant och vill vara med. Går det? 

Ja, det kan du med stor sannolikhet. Om du har problem med impulsivitet kan du eventuellt få en långsammare viktresa. Läkemedel mot ADHD, ADD eller annan neuropsykiatri är i regel inget hinder för viktbehandling med oss. Du är varmt välkommen!

Svar på generella frågor ersätter inte personlig medicinsk rådgivning av legitimerad personal.