Ozempic

Fetma är en sjukdom som beror på urspårade vikthormoner

Vi har en helhetssyn på hälsa och viktminskning. Att ta medicin för viktminskning fungerar bra, men du får mycket bättre effekt när du optimerar olika vanor som förbättrar din inre kemi. Det är svårt att ändra vanor på egen hand. Vi hjälper dig! Läs mer om vikthormoner och viktutmaningar nedan. 

Det hormonella missförståndet

Det är sjukt svårt att gå ner i vikt och stanna där. Det beror på hormoner som driver hjärnan till hyperfagi*. I hyperfagi är du jämt sugen och sällan mätt. Du tänker på kalorier och längtar efter kalorier.
Hyperfagi är det fysiska uttrycket för din hormonella felinställning. Vikten har inget med pannben att göra. Ingenting alls.  Överlevnadshjärnan ökar hungerhormoner och sänker mättnadshormoner tills du inte har något val och äter.
Din överlevnadshjärna är felinställd. Det här hormonella missförståndet förklarar varför din övervikt faktiskt inte är ditt eget fel. Smaka på orden. Din övervikt eller sjukdomen fetma är inte ditt fel! Läs vidare så förstår du!

*Hyper = överdrivet. Fagi = ätande
Din komplexa aptitreglering 

Hormoner får tunnisar* att äta mindre om de gått upp i vikt. Tunnisens viktökning kan bli startskottet på en viktsjukdom, men de går ofta snabbt ner. Vi tjockisar* får höra hur "Lisa" gått ner fem kilo genom att bestämma sig, ta trapporna istället för hissen och sluta med mjölk i kaffet eller liknande. "Lisor" tror att viktminskning är lätt och att normalvikt ett utslag för egen duktighet. Det är fel. Men vi som jobbar med vikt förstår att "Lisor" tror det. Att normalvikt är TUR är en lika omvälvande tanke som att övervikt INTE är individens fel.
Viktreglering sitter inte bakom pannbenet. Bilden med hunger- och mättnadshormoner visar hur komplext det är. Viktregleringen sitter i oåtkomliga delar av hjärnan, den del vi kallar överlevnadshjärnan eller reptilhjärnan. Överlevnadshjärnan strävar efter att hålla din vikt stabil då det är en förutsättning för liv. Går du ner, vill den tillbaka upp. Bantningen triggar vår överlevnadshjärna att överleva bättre. Du blir energieffektivare. Därför kan inte en person med allvarlig övervikt eller sjukdomen fetma säga nej till den där extra smörgåsen. Även om omgivningen kanske tycker att personen borde rycka upp sig. 
Kan du sänka din kroppstemperatur med tankens kraft? Kan du hålla andan i fyra timmar? Kan du tala om för ditt insulin att sjunka så att du får bättre fettförbränning? Nej, du kan inte det. Lika svårt som det är att avstå luft, är det att låta bli maten när hjärnan kräver mer näring. Din överlevnadshjärna väljer din vikt, inte du.  

*Kärleksfullt

Vi bantar oss feta 

Den hormonella felinställningen förvärras när vi äter mindre och tränar mera. Energieffektiviteten var en överlevnadsfaktor på savannen men skapar nu ohälsa för genetiskt energieffektiva i ett energieffektivt samhälle. Bantning löser inte viktsjukdom utan förvärrar den. Det beror på savannhjärnans feltolkning att även marginell viktminskning vore dödlig. 

Jag har bestämt mig!

Återta kontrollen

Tillförsel av läkemedel med mättnadshormonet GLP-1 får tystnaden att sänka sig. Läkemedel som semaglutid, liraglutid och dulaglutid innehåller GLP-1 analoger. Du kan plötsligen tänka på annat än mat. Känslan är magisk när den hormonella felinställingen rättas till. När jag började på medicinen talade hjärnan om för mig att jag var för tung; "Sluta äta, det räcker". Det tog mig tre dagar att komma dit. Efter nio månader var jag 34 kilo lättare. Utan ansträning. Utan diet. Och utan att träna, vilket jag inte är stolt över.
Idag har jag slutat med medicin, men fortsatt min hälsooptimering. När jag slarvar med rutinerna blir jag hungrigare igen. Min vikttermostat har hittat hem. Även du kan skruva ner din vikttermostat och gå ner i vikt en sista gång. Titta nu på bilden där mättnadshormonet GLP-1 är inringat. 

Knäck vikttermostatkoden för att hitta och behålla målvikten!